maanantai 29. heinäkuuta 2013

Berliini


Töissä ollaan jo toista viikkoa, mutta nyt viimein Berliinin reissun kuvasatoa! En edes kuvittele tekeväni minkään sortin opastuspotausta, muuta kuin että Berliini on kiva ja menkää sinne. Berliini on aika laaja kaupunki verrattuna esimerkiksi Pariisiin, jossa kaikki päänähtävyydet tuntuvat olevan kävelymatkan päässä toisistaan. Julkinen liikenne on onneksi helppokäyttöistä ja erittäin toimivaa.


Berliini on kuulemma kova bilekaupunki ja jonkin sortin todisteita väitteen tueksi löytyikin vaikka bileisiin emme itse osallistuneetkaan. Yllänäkyvällä paatilla tuntui olevan käynnissä vuosisadan kovimmat juhlat, keskellä kirkasta päivää. Jos tanssilattialla tulee liian kuuma, niin näistä bileistä pääsi ainakin helposti jokeen vilvoittelemaan.


Ohjelmaan kuului lähinnä perus turistinähtävyyksiä ja shoppailua sekä toki kaupungilla kiertelyä. Omaksi suosikiseni nousi Alte Nationalgalerie, jonka kokoelma oli vaikuttava mutta tarpeeksi pieni että sen jaksoi kerralla katsoa läpi. Myös Bröhan-Museum oli hieno!


Olen käynyt aiemminkin Holocaust Mahnmalilla, mutta matkaseuralaisen ollessa ensimmäistä kertaa Berliinissä tämä oli toki must-listalla. Enkä pannut ollenkaan pahakseni, muistomerkki on erittäin vaikuttava, varsinkin kun miettii kuinka simppeli se loppujen lopuksi on.


Berliini oli todella vihreä moniin muihin suurkaupunkeihin verrattuna ja puistot tuntuivat vetävän asukkaita puoleensa ainakin noin helteisinä kesäpäivinä.


Berliner Domin kupolin pääsi kiertämään ympäri ja sieltä aukenikin hyvät näkymät kaupungin yli. Toki Berliner Fernsechturm on se perinteisempi paikka yläilmojen tutkailuun, mutta katedraaliin ei tarvinnut jonottaa.


Katedraalin näköalakierrokselta taisin yhdessä kohtaa laskea 14 nostokurkea, eli kova rakentaminen tuntui olevan käynnissä. Esimerkiksi Museuminselnin ympäristössä oli sen verran työmaata, että oikeaan museoon löytäminen oli aavistuksen haasteelllista.


Kuvasin huomattavasti enemmän kukkia kuin normaalisti (tämän pistän matkaseuran piikkiin).


Säät olivat kovin kesäiset ja vaikka lämmin onkin kivaa, niin taidan itse tykätä kaupunkilomista enemmän keväällä tai syksyllä kun ei ole ihan niin kuuma. Allaolevassa kuvassa näkyy taustalla East Side Gallery ja valitettavasti myös se, kuinka se ei ole saanut olla täysin töhrijöiltä rauhassa.


Schloss Charlottenburg tuhoitui melkein kokonaan toisessa maailmansodassa, mutta rakennettiin sittemmin niin pitkälle entiselleen kuin mahdollista. Linnan sisällä näkyi hyvin mistä huoneista oli valokuvia ajalta ennen sotaa ja mistä ei, osa katoista oli hyvin koristeellisia ja toiset tasaisen valkoisia.


Hotellimme sijaitsi Savignyplatzin lähellä ja kävimmekin siellä tai sen ympäristössä syömässä useampaan kertaan. Sain kuin sainkin kertaalleen ihan saksalaista ruokaa, mutta ajatuksissa ollut keittokirjatuliainen itselle unohtui. Ruoka oli enimmäkseen edullista, mutta pullovesi ravintoloissa todella kallista. Oluen juominen oli siis fiksumpaa!


Enimmäkseen ruokavalio koostui tosin ei-saksalaista alkuperää olevista ruoista. En ole ihan varma lasketaanko lomaa lomaksi, jos ei syö kertaakaan sushia?


Berliini on tunnettu myös  aamiais- ja brunssikaupunkina ja vaikka emme jaksaneet niiden perässä kovin juosta, niin viimeisen aamun aamiainen osui kyllä ihan nappiin! Kakkuvati on suloisin tapa tarjoilla aamiainen johon olen törmännyt ja kun ruoka oli yhtä herkullista kuin miltä se näytti niin tästä jäi todellakin hyvä fiilis kotimatkalle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti